Congestie-management
In de huidige energiemarkt is vooruitdenken noodzakelijk. De vraag naar energie blijft toenemen, terwijl de opwekking van energie steeds decentraler en minder voorspelbaar wordt. Dit legt een aanzienlijke druk op het elektriciteitsnet, dat oorspronkelijk niet is ontworpen voor zulke veranderingen. Aanpassingen aan het netwerk vergen tijd en middelen. Daarom zijn netbeheerders nu genoodzaakt om in te grijpen om de stabiliteit van het elektriciteitsnet te waarborgen. Congestiemanagement speelt hierbij een belangrijke rol. Het biedt noodzakelijke maatregelen om stroomuitval te voorkomen en helpt bij het omgaan met de huidige en toekomstige energie uitdagingen.
Wat is congestiemanagement?
Congestiemanagement is een proces dat door de netbeheerders wordt uitgevoerd om overbelasting in het elektriciteitsnet te voorkomen en op te lossen. Deze overbelasting ontstaat wanneer de vraag naar elektriciteit de capaciteit van het netwerk overschrijdt. Door congestiemanagement toe te passen, zorgt de netbeheerder voor een gebalanceerde en betrouwbare elektriciteitsvoorziening.
Waarom is congestiemanagement nodig?
De beperkte transportcapaciteit op het elektriciteitsnet maakt congestiemanagement noodzakelijk. In veel regio's is er niet voldoende transportcapaciteit tijdens piekmomenten. Daarnaast zijn er ook steeds meer dal momenten in het net. Als gevolg hiervan wordt het gecontracteerde teruglever- of leveringsvermogen contractueel beperkt. Bedrijven kunnen hierdoor geen nieuwe aansluiting krijgen of niet uitbreiden. Ook het terugleveren van duurzaam opgewekte zonne-energie aan het net loopt hierdoor vertraging op.
Hoewel uitbreiden en versterken van het netwerk essentieel is, zijn deze processen tijdrovend en de verwachting is dat deze problematiek nog zeker tot 2030 blijft aanhouden. Dit maakt het voor de netbeheerders noodzakelijk om nu in te grijpen, en congestiemanagement toe te passen.

Hoe werkt congestiemanagement?
Congestiemanagement is cruciaal voor het waarborgen van de stabiliteit van het elektriciteitsnet. Het proces omvat het aanpassen van productie- en consumptiepatronen, het benutten van opslagoplossingen zoals batterijen, en het toepassen van curtailment om overproductie te beheersen. Door vraag en aanbod dynamisch te balanceren (bijvoorbeeld tijdsduur gebonden of tijdsblok gebonden) en samen te werken met netbeheerders, wordt de capaciteit van het netwerk maximaal benut en blijft de energievoorziening betrouwbaar.
De rol van energiehubs
Energiehubs zijn een belangrijk onderdeel van het toekomstige energiesysteem. Deze lokale samenwerkingen tussen bedrijven zorgen ervoor dat vraag en aanbod van energie op elkaar worden afgestemd. De Groeps-TO is een belangrijke bouwsteen voor deze energiehubs, omdat het bedrijven met een grootverbruikaansluiting de mogelijkheid biedt om transportvermogen onderling te delen. Dit leidt tot een efficiëntere verdeling van de beschikbare netcapaciteit en maakt hogere piekvermogens mogelijk zonder extra transportvermogen.
Fases van congestiemanagement
Energiemanagement is essentieel voor bedrijven met een grootverbruikers-aansluiting, omdat congestiemaatregelen direct invloed hebben op hun energievoorziening en bedrijfsvoering. In een tijd waarin de druk op het elektriciteitsnet toeneemt, zijn netbeheerders genoodzaakt om in te grijpen om de stabiliteit te waarborgen. Dit begint vaak met een oproep aan grootverbruikers (aansluitingen met een aansluiting kleiner dan 60 MW; hierboven is het verplicht) om vrijwillig deel te nemen aan maatregelen die de belasting op het net verminderen.

Bekijk hier de fases van congestiemanagement
Echter, wanneer er onvoldoende vrijwillige aanmeldingen zijn, worden bedrijven met een aansluiting van 1 MW of meer steeds vaker verplicht om deel te nemen aan congestiemanagement. Deze verplichtingen kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor de beschikbaarheid en kosten van energie voor deze bedrijven. Daarom is het van groot belang dat bedrijven zich bewust zijn van deze impact en zich voorbereiden op deelname aan dergelijke programma's.
Netbeheerder
1. Monitoring en detectie: Deze fase omvat het continu monitoren van het elektriciteitsnet om potentiële knelpunten of overbelastingen te identificeren. Geavanceerde meet- en bewakingssystemen worden gebruikt om real-time gegevens te verzamelen.
2. Analyse en prognose: Na detectie worden de gegevens geanalyseerd om de oorzaken en de omvang van de congestie te begrijpen. Prognosemodellen kunnen worden ingezet om toekomstige knelpunten te voorspellen op basis van trends en patronen.
3. Planning en besluitvorming: Op basis van de analyse worden strategieën ontwikkeld om de congestie aan te pakken. Dit kan het herverdelen van belasting, het inschakelen van extra capaciteit of het implementeren van vraagresponsprogramma's omvatten.
4. Implementatie: De gekozen strategieën worden uitgevoerd om de congestie te verminderen. Dit kan betekenen dat er aanpassingen worden gedaan aan de infrastructuur, of dat er afspraken worden gemaakt met energiegebruikers om hun verbruik aan te passen.
5. Evaluatie: Na de implementatie worden de resultaten geëvalueerd om te bepalen of de maatregelen effectief waren. Feedback wordt gebruikt om toekomstige congestiemanagementstrategieën te verbeteren.
Bedrijven
1. Monitoring en detectie: Door continue monitoring kunnen bedrijven knelpunten snel identificeren, wat helpt om binnen de beschikbare transportcapaciteit te blijven.
2. Analyse en prognose: Met behulp van geavanceerde energiemodellering krijgen bedrijven inzicht in trends en patronen. Op basis van de uitkomsten van de analyse kan een energiesysteem worden ontworpen om energiezekerheid te garanderen en om de kosten te beheersen.
3. Planning en besluitvorming: Effectieve planning maakt het mogelijk voor bedrijven om strategisch in te spelen op veranderingen in het net, wat leidt tot een stabiele energievoorziening.
4. Implementatie: Door de implementatie van strategieën kunnen bedrijven hun operationele continuïteit handhaven en zorgen voor een efficiënte energievoorziening.
5. Evaluatie: Deze fase biedt waardevolle inzichten voor het optimaliseren van energiegebruik en kostenbesparing, wat bedrijven helpt hun concurrentiepositie te versterken.
Flexibel vermogen maakt het verschil
Netcongestie kan zowel lokaal als landelijk een probleem zijn. Dit door te grote pieken en dalen in het elektriciteitsnet. Door de pieken af te vlakken en je elektriciteitsverbruik flexibeler te maken, bijvoorbeeld door processen meer af te stemmen op die momenten dat er duurzame stroom beschikbaar is, kun je ervoor zorgen dat je optimaal benut maakt van het gecontracteerde vermogen.
Flexibiliteit biedt niet alleen voordelen voor het elektriciteitsnet, maar verbetert ook je eigen bedrijfsvoering. Dit omdat vraag en aanbod van energie beter in balans zijn. Bovendien zorgt het voor vrije ruimte op het net, waardoor het voor anderen mogelijk is om een aansluiting te krijgen of (zonne)stroom terug te leveren. Hier zijn enkele strategieën om je vermogen flexibel in te zetten:
- Batterijopslag: Investeer in een batterij om (eigen opgewekte) stroom op te slaan wanneer de stroomvraag laag is en deze vrij te geven wanneer de vraag stroom hoog is. Dit helpt om pieken in het energieverbruik te beheren.
- Optimalisatie van verbruik: Pas je energieverbruik aan door meer elektriciteit te gebruiken wanneer er een overschot is, of juist minder wanneer er een tekort is. Dit heet demand respons. Dit kan met behulp van slimme technologieën en geautomatiseerde systemen.
- Gebruik van flexibele apparatuur: Maak gebruik van flexibele apparatuur zoals koelinstallaties of elektrische boilers die je kunt in- en uitschakelen op basis van de energiebehoefte.
- Aanpassen van productie: Overweeg om tijdelijk je elektriciteitsproductie-installaties, zoals wind- of zonneparken, af te schakelen op momenten dat er een overschot aan energie is. Dit kan helpen om het net in balans te houden. Grotere zonne-installaties van 1MW of meer kunnen hiervoor een vergoeding krijgen.
De rol van integrale congestieoplossingen
Bij KiesZon begrijpen we dat het aanbieden van flexibele oplossingen voor congestiemanagement niet eenvoudig is zonder duidelijk inzicht in je huidige (en toekomstige) energieverbruik. Daarom bieden wij een uitgebreide analyse van je energieverbruik, zodat je precies weet waar de mogelijkheden liggen om effectief deel te nemen aan congestiemanagement. Deze analyse vormt de basis voor een solide businesscase, waarin we de kosten en baten van deelname aan congestiemanagement helder in kaart brengen.
Wij begeleiden je door het gehele proces, van de eerste beoordeling tot implementatie en financiering. Wij bieden:
- Advies en ontwerp: We evalueren je huidige energiegebruik en identificeren mogelijkheden om je energievraag en -aanbod flexibeler te maken. Dit omvat het vaststellen van de beste momenten en manieren om je elektriciteitsverbruik of -productie aan te passen.
- Netcongestie oplossingen: We bieden op maat gemaakte oplossingen om de uitdagingen van netcongestie aan te pakken, zodat je optimaal gebruik kunt maken van je beschikbare vermogen.
- Volledige implementatie: Wij verzorgen de implementatie en ontzorgen je van A tot Z, zodat je je kunt concentreren op je kernactiviteiten.
- Flexibele investeringsopties: We bieden flexibele investeringsopties aan, waaronder koop, huur, evenals hulp en advies bij subsidie- en fiscale voordelen.
- Monitoring en optimalisatie: Optimaliseer je energiesysteem om voordelen te maximaliseren binnen de voorwaarden van congestiemanagement, in samenwerking met de netbeheerder.
Voordelen van deelname aan congestiemanagement
Door deel te nemen, geniet je van voordelen zoals:
- Economische voordeel: Je ontvangt een compensatie voor je geleverde flexibiliteit, wat kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen en een verbeterde winstgevendheid.
- Duurzaamheidsdoelen: Je ondersteunt de integratie van hernieuwbare energiebronnen, waardoor je bijdraagt aan een duurzamere toekomst en je milieuprestaties verbetert.
- Operationele flexibiliteit: Je krijgt meer controle over je energieverbruik, waardoor je sneller kunt inspelen op veranderingen in de energievraag en -aanbod.
- Toekomstbestendigheid: Je bereidt je bedrijf voor op toekomstige energiemarkten en regelgeving, waardoor je veerkrachtiger wordt tegen veranderingen in de energiewetgeving en marktprijzen.
Neem de regie
Met onze geïntegreerde oplossingen kun je je bedrijfsactiviteiten voortzetten, de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet ondersteunen en bijdragen aan een duurzame toekomst. Laten we samenwerken om de energietransitie te versnellen. Plan een vrijblijvend adviesgesprek in en ontdek de mogelijkheden voor congestiemanagement.
Veelgestelde vragen
Via de onderstaande websites kunt je meer informatie vinden over congestiemanagement. Wil je advies over de wet- en regelgeving en mogelijke oplossingen voor netcongestie neem dan contact met ons op.
Autoriteit Consument & Markt (ACM): Bezoek hun website voor uitgebreide informatie over de regelgeving en richtlijnen voor congestiemanagement.
Netbeheer Nederland: Meer informatie over technische en regelgevende aspecten van netbeheer en congestiemanagement is te vinden op hun website.
Lokale Netbeheerders: Websites van netbeheerders zoals Enexis, Liander, en Stedin bieden specifieke informatie over congestiemanagement in hun regio's.
Rijksoverheid: Voor informatie over energiebeleid en relevante wetgeving, kun je de website van de Rijksoverheid doorzoeken.
Benieuwd hoe we andere bedrijven geholpen hebben aan energiezekerheid en voorspelbare tarieven? Deze voorbeelden laten zien hoe verschillende oplossingen in de praktijk werken:
energieadvies?
Benieuwd naar wat we voor je uit handen kunnen nemen? Neem contact met ons op. Je kan ons bellen, mailen of gelijk een adviesgesprek inplannen!
"*" geeft vereiste velden aan
Bij Greenchoice Integrated ontzorgen we je tijdens het gehele adviestraject naar een maatwerk oplossing.