
Waar moet je aan voldoen?
Je hebt vast gemerkt dat er steeds meer regels komen rond energie en duurzaamheid in vastgoed. En dat is logisch: gebouwen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van ons energieverbruik. Laten we eerst kijken welke regels direct impact hebben op je energievoorziening.

De belangrijkste regels voor je energievoorziening
Zero-emissie stadslogistiek (ZES)
Vanaf 2025 zullen ten minste 30 tot 40 grotere Nederlandse gemeenten zero-emissiezones invoeren voor stadslogistiek. Dit betekent dat leveringen in deze binnensteden uitstootvrij moeten zijn, wat een overstap naar elektrische voertuigen vereist. Dit heeft aanzienlijke gevolgen voor de energievoorziening van bedrijven, aangezien een robuuste laadinfrastructuur nodig is om het gehele wagenpark op te laden, mogelijk op nieuwe locaties aan de rand van de stad.
Verplichte energieopwekking (BENG-eisen)
Sinds 1 januari 2021 moeten alle nieuwbouwprojecten in Nederland voldoen aan de BENG-eisen (Bijna Energieneutrale Gebouwen). Deze eisen schrijven voor dat gebouwen energiezuinig zijn en een deel van de benodigde energie duurzaam wordt opgewekt, bijvoorbeeld via zonnepanelen of warmtepompen. Hoewel gemeenten aanvullende eisen kunnen stellen over het percentage eigen opwekking, is het essentieel om slimme systemen te implementeren die de eigen opwekking optimaal inzetten voor eigen verbruik.
Energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS)
Voor grootverbruikers is het verplicht om een energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS) te hebben. Dit systeem zorgt voor continu inzicht in het energieverbruik en ondersteunt actief energiemanagement. Dit vereist professionele monitoring en energiemanagement om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen en energie-efficiëntie te bevorderen.
"*" geeft vereiste velden aan
Whitepaper
Integrale
energie oplossingen
voor bedrijven
De energietransitie brengt kansen, maar ook uitdagingen. Netcongestie, strengere wetgeving en wisselende energieprijzen maken het lastig om een stabiele en efficiënte energievoorziening te garanderen. Onze whitepaper laat zien hoe een integrale energieoplossing jouw organisatie helpt om grip te krijgen op energieverbruik, -opslag en -opwekking.
Wat kun je verwachten van deze whitepaper?
Ondersteuning via subsidies
Deze regels vragen om flinke investeringen. Daarom zijn er vanuit de overheid verschillende subsidieregelingen beschikbaar die je kunnen helpen bij de verduurzaming van je energievoorziening:
SDE++ voor grootschalige opwek
Moet je voldoen aan de eisen voor eigen energieopwekking? De SDE++ subsidie maakt zonnepanelen en andere duurzame opwek financieel aantrekkelijker. De regeling vergoedt het verschil tussen de kostprijs van duurzame energie en de marktwaarde ervan, voor een periode van 15 jaar.
Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM)
Ben je een MKB'er die moet voldoen aan de energieregistratieplicht? Via de SVM kun je ondersteuning krijgen voor een energieadvies en voor het implementeren van een monitoringsysteem.
MIA en Vamil voor fiscaal voordeel
Deze fiscale regelingen maken het extra aantrekkelijk om te investeren in duurzame bedrijfsmiddelen. De MIA biedt tot 45% extra aftrekmogelijkheid van de investeringskosten, terwijl de Vamil je helpt met het flexibel afschrijven van je investering. Dit is bijvoorbeeld interessant bij de aanschaf van energieopslagsystemen en laadinfrastructuur.
Tips voor subsidieaanvraag
Let bij het aanvragen van subsidies op het volgende:
- Begin op tijd - sommige regelingen hebben een beperkt budget
- Vraag subsidie aan vóór je start met de uitvoering
- Combineer verschillende regelingen voor maximaal voordeel
- Laat je adviseren over de beste route voor jouw situatie.
De uitdagingen in de praktijk
Deze regelgeving zorgt voor concrete uitdagingen in je energievoorziening. De verduurzaming leidt tot een sterke toename in stroomverbruik. Waar vroeger gas de belangrijkste energiebron was, stappen we massaal over op elektriciteit. Dit zie je terug in de groei van laadpalen voor elektrische voertuigen en de overstap naar elektrische systemen.
Voor (logistieke) bedrijven betekent dit een complete omslag in hun operatie. Het wagenpark moet elektrisch worden en dat vraagt om een uitbreiding van de laadinfrastructuur. Dit betekent een extra vermogensvraag op je netaansluiting. Indien er sprake is van een netcongestiegebied, dan kan het zijn dat contractueel je vermogen is beperkt. Dit is een grote uitdaging.
De complexiteit van energieopwekking
Het zelf opwekken van energie, bijvoorbeeld met zonnepanelen, lijkt een logische stap. Maar dat is niet zo simpel als het lijkt. Want wanneer wek je energie op en wanneer heb je de opgewekte stroom nodig? En wat doe je met de pieken in je opwek en verbruik? Een betrouwbare energievoorziening vraagt om meer dan alleen panelen op het dak.
De combinatie van al deze eisen zorgt voor complexe uitdagingen. Het elektriciteitsnet kan de groeiende vraag vaak niet aan. Een netverzwaring aanvragen is kostbaar en kent lange wachttijden. Het is een puzzel die vraagt om een slimme, integrale aanpak.

Wat kun je doen?
Slim energiemanagement
De basis voor een toekomstbestendige energievoorziening is goed inzicht en slim beheer. Met een energiemanagementsysteem krijg je real-time inzicht in je opwek en verbruik. Het systeem voorspelt pieken en dalen en stuurt installaties automatisch aan op basis van de door jou aangegeven sturingsalgoritmes. Zo haal je het maximale uit je energiesysteem en voldoe je aan de registratie-eisen.
Energieopslag als gamechanger
Een batterijsysteem kan het verschil maken in je energievoorziening. Het vangt pieken in je verbruik op en zorgt ervoor dat je zelf opgewekte energie optimaal kunt gebruiken. Voor logistieke bedrijven is dit extra interessant: de batterij kan helpen om de extra vermogensvraag vanuit elektrisch laden op te vangen, indien je te maken hebt met netcongestie.
De kracht van smart charging
Voor logistieke bedrijven is slim laden essentieel geworden. Door laadpalen slim aan te sturen, verdeel je het beschikbare vermogen optimaal over je wagenpark. Je laadt wanneer er veel eigen opwek is of wanneer de energietarieven laag zijn. Door dit te combineren met batterijopslag, creëer je een betrouwbaar systeem voor je hele elektrische vloot.
Slim inspelen op de energiemarkt
De energiemarkt biedt kansen voor bedrijven die hier slim op inspelen. Door strategisch energie in te kopen op gunstige momenten en slim om te gaan met opslag en verbruik, kun je flink besparen op je energiekosten. Bovendien kun je zo je energievoorziening verder verduurzamen en zelfs nieuwe inkomstenstromen creëren.
Blik op de toekomst
We zien dat de eisen alleen maar strenger worden en de druk op het elektriciteitsnet blijft toenemen. Door nu te investeren in een slim energiesysteem, ben je voorbereid op wat komen gaat. Je krijgt grip op je energiekosten, draagt bij aan verduurzaming en blijft onafhankelijk van netcongestie. Dat geeft rust en ruimte om te ondernemen.
Het voldoen aan energie-gerelateerde wet- en regelgeving vraagt om een integrale aanpak. Door verschillende oplossingen slim te combineren, creëer je een toekomstbestendig energiesysteem dat past bij jouw situatie.

energieadvies?
Benieuwd naar wat we voor je uit handen kunnen nemen? Neem contact met ons op. Je kan ons bellen, mailen of gelijk een adviesgesprek inplannen!
"*" geeft vereiste velden aan
Bij Greenchoice Integrated ontzorgen we je tijdens het gehele adviestraject naar een maatwerk oplossing.