
Het groeiende probleem van netcongestie
Je wilt je bedrijf uitbreiden, verduurzamen of een nieuw pand ontwikkelen, maar je loopt tegen de grenzen van je netaansluiting aan. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Voor steeds meer bedrijven is de aansluiting niet toereikend voor hun groeiambities. Maar waarom ontstaat dit probleem eigenlijk? En belangrijker nog: wat kun je eraan doen?

Waarom hebben we dit probleem?
De druk op ons elektriciteitsnet neemt snel toe. Waar het net vroeger prima voldeed aan de energievraag van bedrijven en consumenten, zien we op steeds meer plekken dat de beschikbare capaciteit niet meer toereikend is. Dit heeft verschillende oorzaken:
- Grootschalige elektrificatie van bedrijven
- Elektrificatie van wagenparken
- Elektrificatie van productieprocessen
- Nieuwe technieken die meer vermogen vragen, zoals warmtepompen
Deze ontwikkelingen zorgen voor een enorme toename in stroomverbruik. Waar een bedrijf vroeger misschien een kleine aansluiting had voor verlichting en computers, is nu veel meer vermogen nodig voor het laden van voertuigen of elektrische productieprocessen. Deze verandering gaat zo snel dat het elektriciteitsnet het vaak niet kan bijbenen.
Groei van duurzame energieopwekking
De wens om te verduurzamen leidt tot nieuwe uitdagingen voor het net:
- Veel zonnepanelen die gelijktijdig terugleveren
- Onvoorspelbare pieken in het net
- Mismatch tussen opwek en verbruik
Op zonnige dagen wekken alle panelen tegelijk stroom op, wat leidt tot grote pieken in teruglevering. Terwijl er op bewolkte dagen of 's avonds juist veel stroom nodig is, en er dan weinig aanbod is. Er ontstaat dan een onbalans in de vraag en het aanbod van stroom. Als de vraag of het aanbod van elektriciteit groter is dan de transportcapaciteit van het net, noemen we dit netcongestie.
"*" geeft vereiste velden aan
Whitepaper
Netcongestie:
Oplossingen voor bedrijven
Netcongestie vormt een groeiende uitdaging voor bedrijven die streven naar efficiënt energiebeheer. Onze uitgebreide whitepaper biedt inzicht in de oorzaken en gevolgen van een overvol stroomnet, en presenteert innovatieve oplossingen die bedrijven helpen om energievraagstukken op te lossen.
Wat biedt dit whitepaper?
Wat betekent dit voor jouw bedrijf?
Een niet toereikende netaansluiting kan je op verschillende manieren raken. Zo kan het een uitdaging zijn om je bedrijfsactiviteiten uit te breiden of verder te verduurzamen. Bij nieuwbouw zijn de uitdagingen nog groter: je krijgt niet het gevraagde gecontracteerde vermogen op je netaansluiting dat je nodig hebt, je project loopt vertraging op en je moet je plannen aanpassen.


Slimme oplossingen voor netcongestie
Gelukkig zijn er verschillende manieren om meer uit je bestaande aansluiting te halen. Belangrijk is het hierbij om vraag en aanbod (bijvoorbeeld vanuit de zonnepanelen) van energie op elkaar af te stemmen, al dan niet in combinatie met een batterij. Dit slim aangestuurde energiesysteem bestaat uit meerdere componenten die samen voor een optimale situatie zorgen:
Energieopslag als basis
Een batterijsysteem vormt een mogelijke oplossing in geval van netcongestie, in combinatie met slimme sturing. Het werkt als een buffer die pieken in zowel verbruik als opwek kan opvangen. Zo kun je eigen opgewekte zonne-energie opslaan voor gebruik op een later moment, of bewust inspelen op stroomprijzen en stroom opslaan als de stroomprijzen laag zijn.
Slim energiemanagement
Het energiemanagementsysteem zorgt ervoor dat alle componenten optimaal samenwerken. Het systeem voorspelt wanneer er pieken in verbruik of opwek komen en stuurt de energiestromen automatisch aan. Zo haal je het maximale uit je beschikbare netvermogen.
De kracht van een integrale aanpak
Het geheim zit in de integrale aanpak waarbij het energiesysteem als geheel wordt gezien, in plaats van alle facetten los van elkaar. Jouw integrale energieoplossing is een mix van bouwstenen. Zonnepanelen, laadinfrastructuur, batterijen, energiehandel; een greep uit de bouwstenen die samen een optimale energievoorziening vormen.
Of je jouw bedrijf wil uitbreiden of je vloot wil elektrificeren, het verkrijgen van het benodigde vermogen voor het uitvoeren van je bedrijfsactiviteiten is in veel gevallen een grote uitdaging. Door bijvoorbeeld zonnepanelen te combineren met een batterijsysteem en slim laden, staat jouw bedrijf niet stil, maar blijft het in beweging! Het energiemanagementsysteem zorgt dat alles optimaal samenwerkt.
Ook bij nieuwbouw zien we steeds vaker dat er vanaf het begin rekening wordt gehouden met de beperkte netcapaciteit. Door energieopslag en slim energiemanagement direct in het ontwerp mee te nemen, kunnen projecten vaak toch volgens planning gerealiseerd worden.


Blik op de toekomst
We zien verschillende ontwikkelingen die het belang van een integraal energiesysteem onderstrepen:
Toenemende druk op het net
- Verdere elektrificatie van bedrijven
- Groei in elektrisch vervoer
- Meer duurzame opwek
Kansen voor bedrijven
Door nu te investeren in een slim energiesysteem, ben je beter voorbereid op de toekomst. Je creëert een flexibele situatie die kan meegroeien met de behoeften van jouw bedrijf.
Benieuwd hoe we andere bedrijven geholpen hebben aan energiezekerheid en voorspelbare tarieven? Deze voorbeelden laten zien hoe verschillende oplossingen in de praktijk werken:
energieadvies?
Benieuwd naar wat we voor je uit handen kunnen nemen? Neem contact met ons op. Je kan ons bellen, mailen of gelijk een adviesgesprek inplannen!
"*" geeft vereiste velden aan
Bij Greenchoice Integrated ontzorgen we je tijdens het gehele adviestraject naar een maatwerk oplossing.