In 8 stappen een zonnepark ontwikkelen, realiseren en exploiteren
Bij Greenchoice Integrated ontzorgen we je tijdens het gehele adviestraject naar een maatwerk oplossing.
-
- 1
Zonnepark coöperatie
- 1
-
- 2
Ontwikkeling
- 2
-
- 3
Betrokkenheid van omwonenden
- 3
-
- 4
Landschappelijke inpassing van zonneparken
- 4
-
- 5
Financiering
- 5
-
- 6
SDE++-subsidie
- 6
-
- 7
Realisatie
- 7
-
- 8
Exploitatie
- 8

Zonnepanelen in een veldopstelling
Greenchoice Integrated ontwikkelt, financiert, realiseert en exploiteert grootschalige zonnestroomprojecten, voor dakgebonden systemen, maar ook voor grondgebonden systemen. Met grootschalige zonne-systemen in een veldopstelling kunt u profiteren van de voordelen van schaalvergroting. Door de omvangrijke installaties kunt u een hoger rendement behalen en de kosten per eenheid energie verlagen. Bovendien bieden deze systemen een duurzame en milieuvriendelijke manier van energieopwekking.
Meer informatie: zonnepanelen in een veldopstelling.
1. Zonnepark energiecoöperatie
We geloven sterk dat lokale energiecoöperaties de sleutel vormen tot een echte overgang naar 100% groene stroom. Hoe meer mensen zelf energie opwekken, hoe minder afhankelijk we zijn van fossiele brandstoffen. Daarom ondersteunt onze moederorganisatie Greenchoice meer dan 120 lokale energiecoöperaties en meer dan 350 energie-initiatieven. Samen hebben we al veel duurzame projecten gerealiseerd en er komen nog veel meer mooie initiatieven aan.
Bij Greenchoice werken we nauw samen met partners zoals gemeenten, bedrijven en andere lokale duurzame initiatieven. We betrekken onze lokale energiepartners zoveel mogelijk bij tenders en aanbestedingen van gemeenten, wat vaak leidt tot langdurige samenwerkingen. Daarnaast streven we ernaar om de lokale invulling van de RES-regio's actief te ondersteunen.
Je bent bij Greenchoice ook aan het juiste adres als energieproducent. Wij nemen graag de stroom af van jouw zonnepark en bieden een goede prijs voor zowel de stroom als de Garanties van Oorsprong.
Meer informatie: Greenchoice energiecoöperaties
2. Ontwikkeling en ontwerp
Greenchoice Integrated neemt de regie in handen als het gaat om het ontwikkelen van een zonnepark. We begrijpen dat er veel vragen zijn als je een zonnepark wil starten. Mag op mijn grond een zonnepark gebouwd worden? Hoe financier je een zonnepark? Hoe maximaliseer je de opbrengst van de opgewekte elektriciteit? En heeft het elektriciteitsnet voldoende capaciteit om de stroom te kunnen leveren?
Bij Greenchoice Integrated hebben we de kennis en expertise in huis om al deze vragen te beantwoorden en het proces probleemloos te laten verlopen. Onze ontwikkelaars zorgen voor duidelijkheid en overzicht voordat het zonnepark daadwerkelijk wordt gebouwd. Zij stellen de technische, juridische en financiële blauwdruk op voor jouw zonnepark, zodat alle betrokken partijen op één lijn zitten en het zonnepark veilig en volledig gerealiseerd kan worden.

3. Betrokkenheid van omwonenden
Om draagvlak te creëren voor een zonnepark is het belangrijk om de omwonenden inspraak te geven en hen te laten meeprofiteren van de opbrengst. Door bewoners te betrekken bij het proces en hen de mogelijkheid te geven om hun zorgen, ideeën en suggesties te delen, kan er een gevoel van eigenaarschap en betrokkenheid ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door informatiebijeenkomsten, openbare consultaties en actieve communicatiekanalen.
Daarnaast kan het delen van voordelen met de lokale gemeenschap helpen om draagvlak te creëren. Dit kan bijvoorbeeld door het opzetten van een lokale energiecoöperatie, waardoor bewoners de mogelijkheid krijgen om mede-eigenaar te worden van het zonnepark en te profiteren van de opbrengst. Dit kan financieel zijn, bijvoorbeeld door het ontvangen van een deel van de winst of door het krijgen van lagere energietarieven, maar het kan ook op andere manieren, zoals het ondersteunen van lokale duurzaamheidsprojecten en het creëren van groene werkgelegenheid binnen de gemeenschap.
Door de omwonenden een stem te geven en hen te laten delen in de voordelen, kan draagvlak worden gecreëerd en kan het zonnepark een positieve bijdrage leveren aan de lokale gemeenschap.
4. Landschappelijke inpassing van zonneparken
Bij de ontwikkeling van elk zonnepark is landschappelijke inpassing een belangrijk aspect. Greenchoice Integrated is daarom lid van het Consortium Zon in Landschap, waar ook belangrijke partijen zoals de ASN Bank, Wageningen Universiteit, de RVO, TNO en bijvoorbeeld de Vlinderstichting bij zijn aangesloten. Dit om onderzoek te doen naar zonneparken en biodiversiteit. Zonneparken bieden kansen om biodiversiteit te verbeteren. Dit doen we bijvoorbeeld met het plaatsen van bijenhotels.
5. Financiering van een zonnepark
Voor de financiering van een zonnepark is het belangrijk dat het te verwachte rendement zo realistisch mogelijk wordt berekend. Deze rendementsberekening is de basis voor de financiering en geeft inzicht of het zonnepark financieel levensvatbaar is. Als het gaat om financiering en het berekenen van rendementen voor een zonnepark, zijn er verschillende belangrijke factoren om rekening mee te houden.
- Initiële investering: Bepaal de initiële kosten die nodig zijn voor het zonnepark, inclusief kosten voor grondaankoop, zonnepanelen, omvormers en installatie.
- Financieringsopties: Verken verschillende financieringsopties, zoals leningen, subsidies en samenwerkingen met investeerders of energiebedrijven. Elke optie heeft zijn eigen implicaties voor de financiële structuur en rendementen van het zonnepark. Greenchoice Integrated bouwt en onderhoud niet alleen zonneparken, maar investeert ook als partner in zonneparken.
- Inkomstengeneratie: Bereken de potentiële inkomstengeneratie van het zonnepark door verschillende factoren in overweging te nemen, zoals de geïnstalleerde capaciteit, verwachte zonnestraling, vergoedingstarieven, energieafnameovereenkomsten (PPA's), verkoop van overtollige energie aan het net en potentiële inkomsten uit hernieuwbare energiecertificaten (REC's) of garanties van oorsprong (GvO).
- Bedrijfs- en onderhoudskosten: Schat de voortdurende kosten voor bedrijfsvoering en onderhoud van het zonnepark in, waaronder inspecties, schoonmaak, reparaties, verzekeringen en administratieve kosten.
- Financiële modellen: Maak gebruik van financiële modellen zoals de netto contante waarde (NCW), interne rendementsvoet (IRR) en terugverdientijd om de financiële haalbaarheid en winstgevendheid van het zonnepark te beoordelen. Deze modellen helpen bij het evalueren van de verwachte kasstromen en het bepalen van de rendementen van het project over de levensduur van de investering.
- Regelgevende en beleidsfactoren: Blijf op de hoogte van lokale regelgeving, overheidsincentives, ondersteuningsregelingen en marktdynamiek die van invloed kunnen zijn op de financiële prestaties van het zonnepark.
Greenchoice Integrated is dé partner op het gebied van grootschalige energieprojecten. We hebben in-house financiële experts, specialisten op het gebied van zonne-energie en adviseurs die bekend zijn met de Nederlandse energiemarkt. Hierdoor zijn de berekeningen nauwkeurig waardoor de financiële projecties voor het zonnepark worden gewaarborgd.
6. SDE++-subsidie voor zonneparken
De SDE++-subsidie is een subsidieprogramma vanuit de overheid dat gericht is op de ondersteuning van duurzame energieprojecten, waaronder zonneparken. Het programma stimuleert de ontwikkeling en exploitatie van grootschalige zonne-energie-installaties.
Om in aanmerking te komen voor de SDE++-subsidie, moeten zonneparken voldoen aan bepaalde criteria en voorwaarden die zijn vastgesteld door de overheid. Dit omvat onder andere de capaciteit van het zonnepark, de verwachte productie van duurzame energie, de locatie en de technische specificaties van de installatie, en dat u een vergunning heeft om het project te bouwen. Het subsidiebedrag wordt berekend op basis van deze gegevens.
Greenchoice Integrated verzorgt de SDE++-subsidie aanvraag voor uw zonnepark. Meer informatie: SDE++ subsidie.
7. Realisatie van het zonnepark
Eindelijk is het zover! Het langverwachte zonnepark kan eindelijk worden gebouwd. Dit is een belangrijke mijlpaal in onze inspanningen om hernieuwbare energiebronnen te bevorderen en een duurzamere toekomst te creëren.
De bouw van het zonnepark zal enige tijd in beslag nemen. Er moeten verschillende stappen worden genomen, waaronder het aanvragen van vergunningen, het leggen van de infrastructuur en uiteindelijk het installeren van de zonnepanelen. Het project zal worden uitgevoerd door onze ervaren professionals die bekend zijn met de bouw van grootschalige zonne-energieprojecten.
8. Exploitatie van het zonnepark
Na de oplevering van het zonnepark blijven we een actieve rol spelen in de exploitatie ervan. De prestaties van het zonne-systeem wordt in real-time gemonitord. De energieopbrengst, de efficiëntie van de zonnepanelen en eventuele storingen van de zonne-installatie worden doorlopend gecontroleerd.
Als er zich problemen voordoen, zoals verminderde prestaties of technische storingen, nemen we onmiddellijk actie om het probleem op te lossen. We werken samen met een ervaren onderhoudsteam dat snel ter plaatse kan zijn om eventuele reparaties uit te voeren of onderdelen te vervangen. Het doel is om ervoor te zorgen dat het zonnepark te allen tijde optimaal presteert en een maximale energieopbrengst behaalt.
Naast het onderhoud van het zonnepark, zorgen wij ook voor alle andere werkzaamheden die nodig zijn voor de exploitatie ervan. Dit omvat administratieve taken zoals het bijhouden van de energieproductie, het regelen van de verkoop van de opgewekte elektriciteit en het afhandelen van de vereiste documentatie en vergunningen.
Kortom, onze betrokkenheid bij de exploitatie van het zonnepark gaat veel verder dan alleen de bouw ervan. We zijn toegewijd aan het waarborgen van een efficiënte en duurzame werking op de lange termijn. Door onze expertise en continue monitoring zijn we in staat om het zonnepark optimaal te benutten en een stabiele bron van schone energie te bieden voor de gemeenschap en het milieu.
Opgeleverde zonneparken door Greenchoice Integrated
De afgelopen jaren zijn er diverse zonneparken die wij als Greenchoice Integrated mochten realiseren. Hieronder een aantal zonneparken waarbij de realisatie door Greenchoice Integrated is uitgevoerd.
Zonnepark Hazenwinkel
Zonnepark Hazenwinkel is een initiatief van de familie Verhoeven. De gronden van het zonnepark zijn jarenlang terrein geweest van de varkenshouderij van de familie Verhoeven. De ontwikkelingen in Nederland rondom het houden van varkens hebben de familie in 2020 doen besluiten een nieuwe koers voor hun bedrijf te bepalen. Eentje die is afgestemd op de uitdagingen van de komende generatie. En dus besloot de familie Verhoeven hun gronden voor een nieuw doeleinde in te zetten: duurzame energieproductie.

Zonnepark Riessen
In het project Zonneweide Riessen in Rijssen-Holten zijn in 2019 maar liefst 57.321 zonnepanelen geïnstalleerd. Hierdoor zullen we jaarlijks maar liefst 9.360.000 kg CO2 besparen en genoeg groene stroom opwekken om 4.500 huishoudens van energie te voorzien. Door gebruik te maken van de stroom van Zonneweide Riessen, draagt elk huishouden bij aan het vergroten en versnellen van de energietransitie.

Cosun Solar Park
In samenwerking met Cosun Beet Company hebben we het project Cosun Solar Park gerealiseerd, waarbij maar liefst 64.705 zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Dit zonnepark genereert jaarlijks een opbrengst van 20.000.000 kWh aan duurzame zonne-energie. Deze hernieuwbare energie wordt gedeeld met de omgeving, terwijl het zonnepark met haar opgewekte stroom tevens een belangrijke bijdrage levert aan het CO2-neutraal worden van de suikerspecialiteitenfabriek.

Zonnepark Solvay
Greenchoice Integrated heeft in Herten succesvol een zonnepark met 22.000 zonnepanelen ontwikkeld op het terrein van Solvay. Het zonnepark beslaat een totale oppervlakte van ongeveer 6 hectare en is gerealiseerd met behulp van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+).

Zonnepark Eemnes
Zonnepark Eemnes bestaat uit 19.000 zonnepanelen, die jaarlijks 5 miljoen kilowattuur aan energie opwekken. Dit zonnepark speelt een belangrijke rol in het streven van de gemeente Eemnes om in 2030 "klimaatneutraal" te zijn. Het zonnepark is strategisch geplaatst langs de rijksweg A1/A27, waardoor het een opvallende locatie is die veel discussie oproept. Deze discussie draagt bij aan een positieve ontwikkeling binnen de energietransitie.

Zonnepark Welschap
Zonnepark Welschap biedt een aantrekkelijke mogelijkheid voor iedereen die interesse heeft om bij te dragen aan de duurzame opwekking van hernieuwbare energie, maar geen zonnepanelen op eigen dak kan of wil plaatsen. Coöperatie Zonnepark Welschap is een postcoderoos project. Inwoners en kleine bedrijven in verschillende postcodegebieden rond Vliegbasis Eindhoven hebben de mogelijkheid om deel te nemen. Op deze manier draagt dit zonnepark bij aan het verduurzamen van de omgeving.

Benieuwd hoe we andere bedrijven geholpen hebben aan energiezekerheid en voorspelbare tarieven? Deze voorbeelden laten zien hoe verschillende oplossingen in de praktijk werken:
energieadvies?
Benieuwd naar wat we voor je uit handen kunnen nemen? Neem contact met ons op. Je kan ons bellen, mailen of gelijk een adviesgesprek inplannen!
"*" geeft vereiste velden aan
Bij Greenchoice Integrated ontzorgen we je tijdens het gehele adviestraject naar een maatwerk oplossing.